Návštěva kostela sv. Prokopa - prohlídka Betléma

13.01.2022 13:12

Hned po návratu z vánočních prázdnin se zase děti těšily na návštěvu místního kostela sv. Prokopa. Každoročně si s paní Šupinovou,která se o jeho údržbua provoz stará, si domluvíme návštěvu. Děti sipřinesou několik drobných mincí,které hází "černouškovi" do pokladničky a těší se , jek jim pokýváním hlavy poděkuje. Malým dílem tak vždy přispějeme do tříkrálové sbírky. Na hlavách dětí byly jejich vlastnoručně vyzdobené " královské koruny tří králů".

Prohlédli jsme si společně krásný, figurkový betlém, který je v boční části kostela každoročně vystaven. Pojmenovali jsme si všechny postavičky lidí i zvířátek, zazpívali si koledy i vánoční písničky s příběhem cesty do Betléma, ale i písničku tříkrálovou. Pak jsme se vydali na celkovou obhlídku kostela, pozorovai jsme malbu na stropě, sochy svatých na oltáři i v bočních částech kostela, prohlédli jsme si křtitelnici a vysvětlili k čemu slouží, paní Šupinová jim předvedla i zařízení, kterým se vykuřuje kadidlo, aby si děti dovedly představit co vlastně ti Tři králové přinesli - zlato si představí, kadidlo a myrha je pro ně trošku záhadou. Posadili jsme se do lavic, odkud se nám lépe pozorovala výmalba na stropě, pověděli jsme si i o obrazech, " křížové cesty". 

 

Pak jsme se vydali po schodech k varhanům, které jsou umístěné na kůru. V přilehlé místnosti děti obdivovaly hodně staré zařízení, které pohání měchy varhan/ dnes už elektricky/, ale dříve lidskou silou - šlapáním.

Líbil se jim i výstup po starých vyšlapaných schodech nahoru. Mnozí by nejraději vystoupali až ke zvonici.  

—————

Zpět


Kontakt

MŠ Čehovice

Čehovice 93, 798 21 BEDIHOŠŤ

datová schránka: s33usqv


582 368 556


Anketa

Spí vaše dítě/děti po obědě?

Ano
54%
14

Ne
46%
12

Celkový počet hlasů: 26