VELIKONOCE - barevný týden, přípravy, tradice a zvyky

13.04.2022 16:06

Na Velikonoce jsme se s dětmi dohodli, že si jej zpestříme barvičkami. Přestože byl krátký, čítal jen čtyři pracovní dny, tak jsmesi jej rozveselili.

V pondělí jsme si zvolili modrou barvu, ta znamenala, že se ve všech domácnostech začíná s velkým jarním úklidem před Velikonocemi. Tak jsme si také trošku více dali záležet na denním úklidu hraček, jejich vytřídění pode druhu. Také jsme věnovali ve pozornosti urovnání oblečení v šatních skříňkách.

V úterý se většinou hovoří o šedivém, / podle pranostiky se vymětaly pavučiny/,  ale my ve školce přece pavučimy nemáme, do oken nám svítí slunce a proto jsme zvolili žlutou.  Povídali jsme si o tom, co všechno může být žluté, nejvíce jsme našli kytiček, ale  samozřejmě i kuřátka mají krásnou žlutou barvu, prostě žlutá k jaru patří. 

Pak přišla škaredá středa. Některé děti to pojaly čarodějnicky, jiné s pavučinou či pavoukem zakresleným na tváři, téměř všechny děti volily oblečení v barvě černé či šedivé. ten den bychom se na sebe neměli mračit, aby nám to nezůstalo po celý rok, snažili jsme se, ne vždy se to však některým dětem povedlo, tak jen doufejme, že se pověra nevyplní.  

Čtvrtek patřil barvě zelené. Podle pověry a tradice se mají jíst zelené pokrmy, bylinky. Zvony ten den odlétají do Říma.  To všechno jsme si s dětmi nejprve přečetli z knížky Chaloupka na vršku, potom jsme se podívali na tutéž videopohádku a dětem se informace pěkně upevnily.  Na celý příběh velikonoční jsme si také zahráli. seřadili jsme se a s hrkačkami se vadyli na obchůzku " vesnice". Naučili jsme se nějaká velikonoční říkadla a koledy. Zahráli si na honěnou s pomlázkou.

děti uměly pojmenovat i další velikonoční sváteční dny Velký pátek - půst/ nejíme maso/, Bíůlá sobota - zvony se vrací a začnou zvonit opět na kostele. Boží hod, neděle _ holky barví vajíčka, kraslice a kluci pletou pomlázku. Velikonoční pondělí -  mrskut nebo hledání vajíček. 

Samozřejmostí byly omalovánky s vajíčky, výroba slepiček a kuřátek, velikonočních zajíčků, beránků. 

 

—————

Zpět


Kontakt

MŠ Čehovice

Čehovice 93, 798 21 BEDIHOŠŤ

datová schránka: s33usqv


582 368 556


Anketa

Spí vaše dítě/děti po obědě?

Ano
50%
17

Ne
50%
17

Celkový počet hlasů: 34